ATL 19

Mortelmans van tricht architecten kreeg de kans om voor Atlas Copco in Wilrijk een nieuw gebouw te concipiëren in het hart van de site.  Een oude luifel aan de zogenaamde “B-shop” wordt afgebroken om plaats te maken voor – eens te meer - een compacte stapeling van functies: het semi-automatische magazijn voor inkomende goederen en interne distributie, een fonkelnieuwe montage- en assemblagelijn, bijkomende trainings- en vergaderruimten, flexplekken en een uit de kluiten gewassen technische verdieping worden gebundeld.  Het smalle langgerekte en hoge gebouw doet daarbij ook integraal dienst als akoestische buffer die het geruis van nieuwe en bestaande installaties afschermt van het woongebied ten noorden van de site.  

We hielden rekening met de strenge normen met betrekking tot (brand-)veiligheid, duurzaamheid en recycleerbaarheid die gelden binnen de groep. Zo leidden interne audits tot een integrale visie rond energiebehoeften en -hergebruik waarvan de uitkomst in dit gebouw wordt geïmplementeerd. Ook wordt ruimte voorzien voor de plaatsing van zonnepanelen en een extra grote hemelwaterbuffer waarop een deel van de bestaande gebouwen aangesloten worden om bijkomend hemelwater te kunnen hergebruiken.

Vanuit een schaarste aan vrije ruimte is gezocht naar een zo compact mogelijke schakeling en stapeling van de benodigde ruimten. Het geheel wordt samengevat in een gevel van stoere betonnen natuurkleurige panelen en schrijnwerk in zwartgelakt staal en aluminium. Ruime raampartijen en inpandige overdekte terrassen geven licht, lucht en liefde aan de medewerkers die op de kantoorverdieping aan de slag zijn: ook op een regenachtige dag kunnen zij veilig, rustig en droog buiten lunchen in het midden van de site.