AWARD

Goed nieuws uit Bulgarije! Op 4 april 2024 won het ontwerp voor Melexis in de categorie bedrijfs-, administratieve, commerciële en industriële gebouwen van de Archinova Architecture Awards 2023. Onderstaande tekst verscheen ter verduidelijking van de nominatie. 

Investeringskenmerken van het gebouw:

Melexis ontwerpt, ontwikkelt en levert innovatieve micro-elektronica oplossingen. Gezien de wereldwijd groeiende behoefte aan chips en de uitbreidingsplannen van het bedrijf, voltooide Melexis in 2022 haar nieuwe productie- en administratiegebouw in Sofia. Het vult het huidige complex aan en vergroot de productieruimte, opslag, onderzoek en ontwikkeling. Het nieuwe gebouw is verdeeld in twee delen - kantoor en productie. Het zal bijdragen tot de toekomstige groei van Melexis, zowel voor de ontwikkeling van nieuwe producten als om de capaciteit voor het testen van chips in de productie te verhogen. Het nieuw gebouw heeft een capaciteit van 250 werkstations in het kantoorgedeelte en het productiegedeelte kan met de nieuwe faciliteit meer dan 450 machines herbergen. De verhoogde capaciteit heeft geresulteerd in 160 nieuwe banen. Met het nieuwe productie- en administratiegebouw stelt Melexis hoge eisen aan de kwaliteit van de werkomgeving. Het belangrijkste doel van het project is om de productiecapaciteit van het bedrijf uit te breiden, waarbij de scheiding van personeelsstromen wordt vermeden door de toegang en sociale functies in het gebouw te centraliseren. Het gebouw heeft een vloeroppervlak van 16.000 m², verdeeld over drie verdiepingen. Op de eerste verdieping, met een oppervlakte van 6 630 m², bevinden zich productie-, opslag- en technische ruimten ten dienste van de productieactiviteit. Op de tweede en derde verdieping bevinden zich op een oppervlakte van 9 330 m² moderne kantoorruimtes die verschillende mogelijkheden bieden voor werk en rust. Op de tweede verdieping bevinden zich ook de dynamische ruimtes van het gebouw, zoals de receptie en vergaderzalen. Er is ook de recreatie- en eetruimte, evenals de kleedkamers voor het productieteam en het tweede niveau van het magazijn. De nieuwe productiefaciliteit is momenteel de grootste van het bedrijf voor het testen van microchips.

Architectuur, ontwerp, functionaliteit:

Het gebouw staat in de wijk Gorublyane in de hoofdstad en past organisch in de stedelijke omgeving. Het is een project met veel innovaties en technische prestaties. Het blusgassysteem behoort tot de grootste ter wereld, waarvan de implementatie gepaard ging met uitdagingen op het gebied van luchtdichtheid in zulke grote ruimtes. Naast de elektrische, sanitaire en ventilatiesystemen die standaard in elk gebouw aanwezig zijn, beschikt het gebouw over specifieke systemen die aardgas, perslucht, vloeibare stikstof en propyleenglycol leveren voor de behoeften van het productieproces. Het hoogste niveau van brandwerendheid wordt gegarandeerd door automatische branddeuren, gordijnen en een gasblussysteem. De specifieke aard van het productieproces van elektronische componenten stelt hoge eisen aan de architectonische afwerking van de productiefaciliteiten. De vloerbedekking is een geïntegreerd ESD-systeem (electric shock discharge) voor bescherming tegen statische elektriciteit, en het speciaal geïnstalleerde verlaagde plafond (Tate Grid) maakt een snelle, eenvoudige en vooral schone installatie mogelijk van alle systemen die nodig zijn voor de productie.

De geïntegreerde verticale rekken in het magazijn, die worden gebruikt voor de opslag van chips en verpakkingsmaterialen met een hoogte van 10 meter elk, helpen bij de optimalisatie van de ruimte in de hoogte. De kantoorruimte op de derde verdieping beslaat slechts een fractie van het vloeroppervlak. De resterende ruimte is verdeeld tussen een technisch dak omsloten door hoge gevels om de integriteit van de volumetrische samenstelling van het gebouw te waarborgen, waar een stalen platform van 900 m² HVAC-apparatuur huisvest, en een aangelegd dakterras. Groene ruimten vormen een integraal onderdeel van de visie om een comfortabele en groenere omgeving te bieden aan de werknemers. Het gebouw heeft 5 Japanse binnenplaatsen (patio's) - elk 70 m² groot en 2 aangelegde terrassen. Het project omvat een nieuw intern wegennet, parkeerruimte, de aanleg van 6 hectare toegankelijk parkgebied, een nieuwe oversteekplaats met overdekte fietsenstalling, enz. Het parkgebied en de rijke landschapsarchitectuur van het gebied creëren een natuurlijk kader.

Constructie, energie-efficiëntie en technologische prestaties: 

Het brede scala aan functies en de hoge eisen hebben de combinatie van een verscheidenheid aan innovatieve en meer onconventionele structurele en architecturale oplossingen, bouwtechnologieën en installaties noodzakelijk gemaakt, die typisch zijn voor verschillende soorten gebouwen - industrieel, kantoor en openbaar. De uitvoering van het project tijdens de bijna twee jaar durende wereldwijde pandemie stelde Melexis, de ontwerpers en de aannemers voor uitdagingen. De constructie van het gebouw is een samengestelde structuur die alle belangrijke constructietypes combineert - monolithisch gewapend beton, vezelversterkte vloerplaten, een prefab-monolithisch Spirol-type systeem, klassieke staalconstructie en gecombineerde staalgewapende betonelementen. De volumetrische samenstelling vermijdt de gebruikelijke enkelvoudige volumeoplossingen voor productiegebouwen en zorgt voor een harmonieus evenwicht tussen volumes van twee en drie verdiepingen. De geveloplossing heeft een minimalistisch, eigentijds karakter zonder overbodige decoratie. De massieve delen zijn opgelost met metalen sandwichpanelen, waarop een bekleding van gezaagde decoratieve platen is aangebracht, wat detail en een gevoel van diepte geeft aan de afgewerkte gevel. Het grasoppervlak van het terrein is 11 000 m², verdeeld in zones die toegankelijk zijn via speciale paden.

Er worden technologieën toegepast om duurzaamheid in het gebruik van natuurlijke hulpbronnen te garanderen. Op de eerste verdieping van het gebouw bevindt zich de compressorruimte met compressoren en ontvochtigers die nodig zijn voor het productieproces. De warmte die hiermee wordt opgewekt, wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen en ook om water voor huishoudelijk gebruik te verwarmen. Dit proces vermindert het gebruik van hulpbronnen zoals gas en elektriciteit. Er is een tank gebouwd om regenwater op te vangen en te gebruiken voor de toiletten. Het gebouw heeft een sportzaal met kleedkamers, kluisjes en douches voor het gemak van de werknemers. Het hele gebouw wordt centraal beheerd met een uniek Building Management System (BMS) - ontwikkeld volgens de behoeften van Melexis met vooraf ingestelde efficiëntie-instellingen en scenario's voor specifieke situaties. Het BMS bewaakt 24 uur per dag de airconditioning, verlichting, buitenzonwering, brandalarm en -bestrijding, liften, compressorruimte, verwarming, luchtvochtigheid en CCTV-systemen. Het GBS handhaaft de ingestelde verlichtings- en verwarmingsniveaus, waardoor energie wordt bespaard en onnodig verbruik van hulpbronnen wordt voorkomen. Er is parkeergelegenheid voor 168 voertuigen met 5 aparte oplaadstations voor elektrische voertuigen. Een gebied met gecontroleerde toegang biedt plaats aan 40 fietsen en 16 motorfietsen, met 6 plaatsen voor het opladen van elektrische fietsen en motorfietsen.